Україна як місце для бізнесу: між Намібією і Болівією

0

Поделиться в соц. сетях

У новому рейтингу Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації Doing business 2012 Україна втратила кілька позицій, і перебуває серед країн, що завершують список.

Україна перебуває на 152 місці серед 183 країн світу, і втратила за рік ще дві сходинки. Нині вона перебуває між Ліберією та Болівією.

Згідно із висновками Світового банку, загалом країни Східної Європи та Центральна Азія випереджають інші регіони у поліпшенні регулювання діяльності бізнесу.

Впродовж минулого року 24 із 21 країни регіону покращили умови для підприємницької діяльності. Україна – серед тих, чий рейтинг не покращився.

Пасемо задніх

“Україна зробила деякі позитивні кроки, але інші країни рухаються швидше. Щоб відновити довіру інвесторів, Україні варто докласти більш рішучих і послідовних зусиль з покращення податкової, митної та регуляторної політики, а також зусиль у галузі забезпечення виконання контрактів та захисту прав інтелектуальної власності”, – заявив директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер.

Водночас, як наголошують у Світовому банку, на цьогорічний рейтинг не вплинули останні реформи, такі, як внесення змін до Закону про спрощення процедури застування підприємства, заходів щодо спрощення процедури отримання дозволів на будівництво. Крім того, податкове навантаження, яке є одним із елементів рейтингу, вимірювалося згідно із податками, що їх компанії платили у попердньому календарному році. Це означає, що результати податкової реформи, проведеної українським урядом наприкінці минулого року, поки що не були враховані у оцінках Світового банку, згідно із якими за показником “Сплата податків” Україна посіла 181 місце.

Загалом рейтинг привабливості ділового середовища Doing business розраховується на основі низки показників, серед яких – легкість відкриття бізнесу та припинення підприємницької діяльності, реєстрація власності, отримання кредитів, захист прав інвесторів, податкове навантаження, забезпечення виконання контрактів.

Китай, Індію та Росію названо серед 30 країн, яким вдалося найбільше покращити бізнесове середовище впродовж останнього року.

Перша п’ятірка рейтингу залишилася незмінною, – це Сінгапур, Гонконг, Нова Зеландія, США та Данія. Найменш придатними для бізнесу є Республіка Конго, Центрально-африканська республіка та Чад.

Серед країн колишнього Радянського Союзу на перше місце вийшла Грузія, посівши 16 місце у загальносвітовому рейтингу. За нею ідуть Латвія (21 місце) та Естонія (24 місце). Росія посідає 120 місце.

“Всьо пропало”

Водночас голова комітету Верховної ради з промислової та регуляторгної політики, депутат від опозиційного БЮТ Наталля Королевська вважає, що останній рейтинг Світового банку доводить провал економічної політики нинішньої влади і нефективність реформ, що їх здійсню. уряд.

“Показово, що Україна в загальному рейтингу Doing Business 2012 займає позицію після африканської країни Ліберії, зруйнованої внаслідок багаторічної громадянської війни. Нас обійшли такі країни як Буркіна-Фасо, Гамбія і навіть Гондурас. Дані рейтингу красномовно говорять про повний провал економічної політики уряду і неефективність реформ, які влада проводить ось вже півтора роки”, – заявила пан Королевська.

Депутат також звертає увагу на зростаючу кількість тих, хто вирішив припинити бізнес після введення в дію нового Податкового кодексу, увалення якого супроводжувалося масовими протестами підприємців наприкінці минулого року.

“Фасадна дерегуляція”

Головний економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE Володимир Дубровський вважає, що у наступному рейтингу, який вже враховуватиме зміни, що відбулися в українськмоу бізнесі після податкової реформи, позиція України може поліпшитись. Проте експерт пояснює це радше специфікою того, як складається рейтинг:

“Це є досить формальний рейтинг, який спирається не на опитування підприємців, а на думки консультантів. Вони знаються на тому, як формально, не даючи хабарів, згідно із законами вести бізнес у тій чи іншій країні. Якщо говорити про ефект від нового Податкового кодексу, то формально там є деякі спрощення. Там українська влада йшла шляхом Білорусі та Казахстану, приділивши увагу саме тим показникам, які оцінює Світовий банк. Я це називаю “фасадною дерегуляцією”. Тобто, кількість податків формально зменшено – і це буде “плюсом” у наступному рейтингу, але сплата тих податків, що залишилися, для більшості підприємців ускладнилася, а повноваження податкової розширилися”, – наголошує експерт.

У той же час Дубровський нагадує, що там, де правила ведення бізнесу дуже обтяжливі формально, як, наприклад, на ринку праці, бізнес “знаходить шляхи, як їх обійти”. На його думку, більш об’єктивними показниками бізнесового клімату в Україні були б кількість активних малих та середніх пілдприємств, що зменшується, і обсяги справжніх (не із офшорного Кіпру) іноземних інвестицій, що також скорочуються.

Інші рейтинги

Цього року у рейтингу конкурентоспроможності, що його складає Всесвітній економічний форум, Україна опинилася на 82 місці серед 142 країн світу – між Тринідадом та Намібією. У цьому рейтингу враховуються стан інфраструктури, макроекономічне середовище, рівень охорони здоров’я та освіти, інновації та розвиток фінансової системи. Очолюють цей ретинг Сінгапур, Швеція, Фінляндія, США та Німеччина. Серед колишніх радянських республік перед веде Естонія (33 позиція). Росія – на 66 місці.

Згідно із рейтингом конкурентоспроможності від Швейцарської школи економіки Україна цього року посіла 57 із 59 країн світу.

У рейтингу журналу Forbes Україну названо у пятірці найгірших економік світу разом із Мадагаскаром, Вірменією, Гвінеєю та Ямайкою. У Forbes брали до уваги таки показники, як ВВП на душу населення та інфляцію.

Водночас список українців у рейтингу сотні найбільших багатіїв світу, що укралається тим таки Forbes, постійно розширюється. Цього року його очолює депутат від Партії регіонів Ринат Ахметов.

Анастасія Зануда, Бі-Бі-Сі, Київ

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.